Cărți de suflet

portretul_lui_dorian_gray_top10_web_2-horzAm comandat recent aceste două cărți de pe http://www.elefant.ro fiindcă am decis să le împart cu voi, dragi cititori. Vacanța se apropie cu pași repezi și mirosul de mare se prelinge ușor în amintirea și pe călcâiele noastre dornice să pășească din nou pe nisipul fierbinte. Citind cartea lui Iris Murdoch, Marea, marea , te vei cufunda în parfum de valuri și vei păși într-o altă dimensiune în care predomină gândul și regăsirea de sine, nu personajele sau acțiunea propriu-zisă.Dacă aș putea descrie capodopera concepută de condeiul și sclipirea minții autorului în trei cuvinte aș numi-o: hrană pentru suflet.

Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde este un roman complex pe care vi-l recomand fără rețineri nu numai pentru faptul că ne învață o lecție prețioasă de viață, ci și pentru că autorul reușește să ne smulgă din prezentul monoton aducându-ne în fața ochilor o lume misterioasă a Londrei secolului nouăsprezece. Tema acestui roman este supremația tinereții și a frumuseții fizice, într-o societate cu orizonturi de gândire limitate care pune accent pe aparențe ridicându-le la un rang mult prea înalt.

Eu personal, am fost atrasă de aceste două cărți și pot spune că nu am fost dezamăgită de conținutul lor fermecător. Citindu-le, am ajuns să-i dau mare dreptate autorului acestui citat,Paul Sweeney :
”Știi că tocmai ai terminat de citit o carte bună dacă după ce ai întors ultima pagină te simți ca și cum ai fi pierdut un bun prieten. ” 

Acestea fiind spune, sper că v-am stârnit într-o oarecare măsură pofta pentru lectură. Cele două cărți vor fi cadoul norocosului care va fi ales pe http://www.random.org.

Tot ce trebuie  să faceți este dați share link-ului de pe facebook care vă trimite la această postare(https://www.facebook.com/pages/5-AM/1395052264046159?ref=hl) pentru a putea participa cât mai mulți iubitori de lectură și să lăsați un comentariu (aici sau pe facebook) în care să scrieți care este cartea voastră preferată și de ce. Cred că e un mod frumos de împărtăși cu toată lumea titlurile unor cărți care v-au impresionat.

Mult succes tuturor!

(Câștigătorul cărților va fi anunțat în data de 17 iulie 2014 pe facebook și va fi contactat de mine pentru detaliile de livrare. Cărțile sunt noi, sigilate și vor fi livrate gratuit)

30 thoughts on “Cărți de suflet

  1. Cărțile pe care le-am citit în copilărie mi-au rămas și acum în suflet pentru că au ceva special, ceva de care se leagă copilăria mea și din care am avut de învățat multe lucruri. Acele cărți de suflet pentru mine, fac parte din trilogia “Stăpânul Inelelor”. Aceste cărți sunt o lecție deschisă despre bine și rău, o fereastră a imaginației contopită cu ceea ce putem întâlni și-n viața de zi cu zi, și anume: distrugerea unei lumi prin patima puterii și manipularea totală a oamenilor; însă, am avut de învățat că bunătatea dintre oameni, neținând cont de rasă, poate învinge orice rău. Acestea sunt cărțile mele de suflet, descrise în câteva cuvinte. P.S. Frumos blog, keep going on!!

    Like

    • Sincer eu nu am citit cartile dar Stapanul inelelor e printre filmele mele preferate. Si daca filmul e bun, cartea banuiesc ca e geniala. Imi voi face timp intr-o buna zi sa le incep. Iti multumesc pentru comentariul tau frumos!

      Like

  2. Mie mi-a placut mult O femeie la doctor de Ray Klunn, o carte reala, bruta si plina de emotii care iti da mult de gandit. O carte in care gasesti de fiecare data cand o deschizi ceva nou, o carte care face ca sufletul sa iti tremure de fericire sau de tristete. O carte pe care o consideri prea scurta si abia astepti sa apara continuarea.
    Am dat share paginii tale de facebook aici https://www.facebook.com/anca.spy/posts/10152495145329485

    Like

  3. Cartea mea preferata este Fratii Karamazov de Dostoievski, are cele mai deosebite personaje pe care le-am intalnit vreodata si o actiune care te tulbura in toata gravitatea ei. Este o carte geniala ce trebuie pusa pe lista fiecarui cititor.

    Am dat share aici:

    si aici:

    Like

  4. Foarte frumoa gestul tău de a oferi doua cărți care te-au impresionat atât de mult unor persoane le care nici nu le cunosti măcar. La urma urmei, lectura ne leagă pe noi toti si ne ajuta sa intelegem mai bine ca nu suntem noi singurii care contam pe lumea asta si orice fiinta, oricât de neînsemnată ar fi, iti poate fi de ajutor atunci când nici măcar nu te astepti.
    Cartea mea preferara este Marele Gatsby, un roman de dimensiuni mici ce-i apartine lui Scott Fitzgerald. Opera sa impresionează prin multe lucruri, oferind o scurta descriere a bine-cunoscutei perioade jazz, este plina de profunzime si te face oarecum sa patrunzi in acea lume tainica prezentata prin mintea si ochii naratorului. Sunt multe citate care merita retinute, personajele sunt putine dar bine definite, însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult (scuza-mi repetitia), pe lângă relatia strânsă dintre Nick(personajul rational, intotdeauna constient de faptele celorlalte personaje) si prietenul sau Gatsby( care te face sa-l admiri pur si simplu pentru ca visează cu atâta pasiune incat nimeni nu l-ar putea egala vreodată), sau ambianta romantica dintre Gatsby si Daisy, este faptul ca autorul, prin opera sa, încearcă sa răspundă la o întrebare aflata permanent în gândurile noastre: este oare posibil ca, intr-o lume a goanei după plăceri si averi, omul sa poarte cu sine dorinta aceea pura de dragoste si de intelegere cu semenii sai?

    Like

    • Îmi cer scuze pentru greselile de mai sus (,,frumoa”, ,,le”), dar am scris de pe telefon si fie din pricina faptului ca m-am grăbit, fie din cauza auto-corectării am ajuns sa le comit. O dimineata plăcută in continuare!

      Like

    • Apreciez comentariul tau, ma bucur ca am un feedback pozitiv la aceasta initiativa. Iti multumesc pentru timpul acordat si pentru felul frumos in care ai descris cartea. Iti urez succes!

      Like

  5. Cartea mea preferata cred ca e “Memoriile unei ghise” de Arthur Golden. Mi-a placut foarte mult pentru ca autorul descria amanuntit modul in care se simtea protagonista si toate starile prin care trecea ea de cand era un copil de doar noua ani pana cand aceasta a devenit o femeie in varsta. Sincera sa fiu si spre rusinea mea nu am reusit pana acum sa citesc prea multe carti de placere, ci numai pentru scoala, dar mi-am propus ca [e aprcursul acestei veri sa citesc cat de mult posibil, iar pe aceasta o consider oportunitatea perfecta pentru a o face. Cartile acestea par foarte captivante si mi-as dori cu ardoare sa le citesc, nu stiu daca ai observat ca ma cheama Marina, iar tot ce are legatura cu marea ma fascineaza in mod deosebit prin urmare dorinta de a citi o asemenea carte e fara margini. E surprinzator sa vad ca o fata atat de tanara sa prezinte un asemenea talent si interes pentru scris si emotii, te felicit. Daca totusi nu voi primi aceste carti, ceea ce e destul de probabil pentru ca sunt altii care poate au reusit sa te convinga mai mult, te-as ruga sa imi recomanzi cateva carti pe care sa le citesc. In incercarea de a te convige iti voi mai spune ca mi-ai acorda mie, unei simple persoane cu un suflet mare in care au loc si aceste carti si multe altele,marea sansa de a patrunde in doua lumi fascinante si pline de surprize. Multumesc pentru atentie :*
    Am dat share aici:

    Like

    • Imi pare bine, Marina. Iti multumesc pentru complimente si pentru implicarea ta. Si mie mi-a placut foarte mult cartea Memoriile unei gheise, inteleg de ce e preferata ta. Sa stii ca nu e vorba de care comentariu ma impresioneaza mai mult, pentru mine toate sunt frumoase, va fi o alegere la intamplare cu un program in care scriu numele participantilor. In orice caz, iti urez multa bafta si am sa revin daca vrei cu o lista cu alte carti care mi-au placut in caz ca vrei sa le citesti. 🙂

      Like

      • Chiar te-as ruga sa revii cu o lista, cu siguranta voi citi dintre ele in masura in care le voi gasi…

        Like

  6. Cartea mea preferata e De ce iubim femeile -Mircea Cartarescu pentru ca descrie intr-un mod frumos calitățile femeilor cât si defectele pentru care acestea sunt iubite.

    P.s. Drăguț gest 🙂

    Like

  7. Buna 🙂 Am multe carti preferate, dar o sa aleg sa vorbesc doar despre una .. Este vorba despre ” Adam si Eva ” de Liviu Rebreanu . De ce ? …. Pentru ca am descoperit prin ea ca dragostea ne gaseste in fiecare viata pe care o traim si e mereu aceeasi …. ca Dumnezeu nu recunoaste casatoria, recunoaste dragostea . Cautam mereu si gasim, chiar daca pentru putin timp…dar gasim …si ne trebuie vieti sa putem sa ne implinim dragostea . E o carte despre calatoria sufletului si dragoste . Pentru fiecare Adam exista o Eva si pentru fiecare Eva un Adam ….mereu si intotdeauna . Exact ca la inceput .
    Imi plac cartile foarte mult, fiecare are de spus ceva…
    Iti multumesc pentru sansa 🙂
    Fb : Sue Wellyn

    Like

  8. Cărţile care m-au propulsat în lumea lecturii şi care mi-au deschis apetitul ar trebui să fie cărţile mele preferate. Au fost, acum mulţi ani, când le sorbeam seva cu multă plăcere. Nu regret că le-am citit. Nicidecum. Chiar dacă acum mi-ar fi, poate, imposibil, să mai citesc cărţi de dragoste. Da, recunosc. Am început cu Elevul Dima dintr-a şaptea, de Mihail Drumeş. Încă mai ţin minte pasaje frumoase de ea. Apoi, cam acelaşi gen, Ion Grecea m-a impresionat cu Moartea lebedei şi Talida. Mai apoi am descoperit măreţia Agathei Christie, cu Misterul de la Sittaford.
    Acum, doar mă gândesc la ele. Mă bucur că au fost primele cărţi din viaţa mea. (excluzând basmele copilăriei).
    Acum există o altă Roxana, una care citeşte doar cărţi poliţiste, care e îndrăgostită de mister! Şi vi le recomand tuturor!
    Mulţumim de concurs!

    Like

    • Sunt curioasa de ce ai renuntat la romanele de dragoste cu toate ca inteleg ca nu prea “ne fac bine”. Ne ridica prea mult asteptarile si poate am ramane dezamagite ca noi nu avem parte de asemenea povesti.

      Like

      • Exact. Mereu ramai cu intrebarea ”De ce nu eu?”
        Nu cred ca am renuntat definitiv la acele carti , poate la batranete o sa le citesc cu mare drag, dar acum am mare nevoie de acea doza de mister pe care lumea nu mi-o ofera de cele mai multe ori!

        Like

  9. Elif Shafak- Cele 40 de legi ale iubirii. Am simtit de parca cartea asta ar fi fost scrisa pentru mine, deoarece treceam printr-o perioada mai putin ideala cand am citit-o. De asemenea, titlul pare “cheesy”, dar continutul nu este deloc asa. 🙂

    Like

  10. Am mai multe carti preferate si cum se intampla ca de multe ori si ultimele carti citite devin cele preferate, am citit in ultimul timp si mi-au placut De-amor, de-amar, de inimă albastră de Ileana Vulpescu si Descult, de Zaharia Stancu. Printre cartile mele preferate ar mai fi si Quo Vadis, de Sienkiewicz, Omu de aur, de Jokai Mor sau Nunta in cer de Mircea Eliade. Pe toate vi le recomand cu mult drag! 🙂

    Like

  11. Cartea mea preferata e Fluturi de Irina Binder, formata din doua volume. Imi place foarte mult aceasta carte deoarece autoarea a scris cu sufletul. Este o poveste interesanta, frumoasa si sentimentala. Ti-o recomand cu mult drag!!! 😀

    Like

  12. Cartea mea de suflet este ” Quo vadis” scrisa de catre polonezul Henryk Sienkiewicz pentru ca e pur si simplu minunata. Tema dragostei este impletita armonios cu istoria iar produsul este fabulos. Nu mai spun nimic altceva, va las pe voi sa descoperiti singuri!

    Like

  13. Nu pot să aleg o carte preferată, ci doar o serie. Pentru mine, The Hunger Games ( Jocurile Foamei) de Suzanne Collins m-au făcut să văd lumea dintr-o altă perspectivă. Mi-au arătat ce înseamnă cu adevărat binele și răul, pierderea, izbânda, răzbunarea și durerea. Am plâns cu personajele și am fost marcată. Nu am mai fost niciodată la fel de marcată ca și de acea serie. Mă trezeam dimineața, gândindu-mă la personajele lor, uitând că am terminat toată seria.
    Am dat share aici: https://www.facebook.com/adriana.marica.52/posts/767964416579683

    Like

Leave a comment